Behandlingar

Alla konsultationer genomförs av specialistläkare. Kombinationen av vetenskaplig kunskap och erfarenhet används för att uppnå bästa resultat genom att välja rätt behandling för dig.

Via internetformuläret har du möjlighet att få en preliminär bedömning genom att skicka en fråga och bild. Vi svarar inom rimlig tid.

Åderbråck

Åderbråck på benen beskrivs som vida, mer än 4 mm, slingrande och förlängda blodådror (vener) som ligger direkt under huden. De uppstår genom att benens ytliga kärl, som för blodet tillbaka till hjärtat, försvagas och att dess klaffar fungerar dåligt. I stället för att blodet flyter uppåt i benen blir det stillastående eller kan t o m rinna ner mot foten.

Symtom

Tyngdkänsla, spänning, värk, trötthet och klåda i benen är de vanligaste förekommande symtomen. Venös insufficiens märks först genom att man blir trött i benen och att det känns tungt på kvällen. Vid avancerade stadier blir huden torr, börjar klia och rodnar. Ett annat symtom är att venerna börjar synas, dvs. blir större och slingriga. Utan behandling kan det bildas öppna sår.

Klassificering av åderbråck innefattar 6 olika grader

C1 Ådernät/spindelnät (telangiektasier), är millimeterstora blåaktiga, ytliga, vidgade blodkärl.
C2 Åderbråck som är synliga och med storlek över 4 mm
C3 Åderbråck med bensvullnad
C4 Åderbråck med hud- och färgförändringar (pigmentering) eller eksem
C5 Bensår som har läkt
C6 Bensår som är öppna/aktiva

Behandling av C5 Bensår som har läkt och C6 Bensår som är öppna/aktiva utförs vanligtvis av landstinget. Vi har inte avtal med landstinget.

Ådernät C1, kärlnät eller så kallade telangiektasier är ett vanligt tillstånd med ytliga och utvidgade blodkärl som inte orsakar smärta, dessa kan finnas både i ansikte och på benen. De framstår som ett nätverk i skarp röd eller blå färg. I ansiktet blir de mer tydliga med åldern samt kan förstärkas av solens strålar.

Ytliga blodkärl kan behandlas med antingen EVRF, den senaste metoden för alla typer av ytliga kärlnät samt större åderbråck, eller genom injektion innehållande skleroserande medel.

Behandling av åderbråck klass C2-C3-C4:

Efter bedömning kan dessa behandlas med EVRF, skleroserande medel som injiceras eller lokala kirurgiska extirpationer (en metod som innebär att man efter anlagd lokal bedövning, via små hudsnitt drar ut alla synliga åderbråck). Större åderbråck behandlas med EVRF, en thermobehandling där man för in en speciellt anpassad och flexibel kateter i blodkärlet. I svårare fall, diskuteras med läkare om annan lämplig behandling.